espa

ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ

Η Διατροφογενετική αποτελεί έναν νέο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στον εντοπισμό συγκεκριμένων «ιδιαιτεροτήτων» του κάθε ατόμου, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων γονιδιακών πολυμορφισμών του γονιδιώματός του (SNPs – Single Nucleotide Polymorphism), και ευθύνονται για τις τυχόν θετικές ή αρνητικές επιρροές των διατροφικών του συνηθειών.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία επιστήμη που επικεντρώνεται στο ιδιαίτερο γενετικό προφίλ κάθε ατόμου, προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα για την ευεργετική – ή μη ευεργετική – δράση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών ή/και συνηθειών της καθημερινότητας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστήμη της Διατροφογενομικής, η οποία ερευνά το σύνολο των γονιδίων του κάθε οργανισμού (whole genome), που τροποποιούν την έκφρασή τους, θετικά ή αρνητικά, επηρεαζόμενα από διάφορους διατροφικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι είτε ένας συγκεκριμένος «τύπος» διατροφής στο σύνολό της (π.χ. ολιγοθερμιδική, πρωτεϊνική, Μεσογειακή διατροφή κ.α.), είτε συγκεκριμένα συστατικά αυτής (π.χ. βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά κ.α.).

Η Διατροφογενετική και η Διατροφογενομική, συνδυαζόμενες, αποσκοπούν στον καθορισμό μιας εξατομικευμένης προσέγγισης κάθε οργανισμού, η οποία στηρίζεται στη γενετική ανάλυση συγκεκριμένων γονιδίων που εμπλέκονται σε διάφορες φυσιολογικές και μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος.  Έτσι, μέσω εξειδικευμένων τεστ, δίνεται η δυνατότητα ανάλυσης συγκεκριμένων πολυμορφισμών του γονιδιώματος, η ύπαρξη των οποίων μπορεί να μας δείξει συγκεκριμένες προδιαθέσεις σχετικά με το μεταβολισμό των μακροθρεπτικών και άλλων συστατικών της διατροφής, το οξειδωτικό στρες, διάφορες δυσανεξίες και μεταβολικές ασθένειες, την αποκατάσταση από τραυματισμούς κατά την άσκηση, την έμφυτη «κλίση» για συγκεκριμένα είδη αθλημάτων (π.χ. αντοχής, ταχύτητας, έκρηξης κ.λ.π.) κ.α.

Η ιδέα της εξατομίκευσης δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο της Διατροφής και του Μεταβολισμού αλλά επεκτείνεται και σε άλλες επιστήμες. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και συχνότερα αναφορά στους όρους της «Φαρμακογενετικής» και «Φαρμακογενομικής» αντίστοιχα, επιστήμες οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εξατομικευμένων φαρμακευτικών θεραπειών.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι ανάγκες κάθε οργανισμού απαιτούν εξατομίκευση, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε παρεμβάσεις σχετικές με την υγεία και την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό, δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι όμοιος με κάποιον άλλον, και επομένως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μοναδικός.

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΤ ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

Τα τεστ Διατροφογενετικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα ισχυρό μέσο πρόληψης όσον αφορά μελλοντικές καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή και το μεταβολισμό. Η εξέταση γίνεται μία φορά, καθώς τα γονίδια του κάθε ανθρώπου δεν μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μέσω των τεστ Διατροφογενετικής λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες για το γενετικό μας υπόβαθρο και κατ’ επέκταση για τις ατομικές μας «ευαισθησίες» και «προδιαθέσεις».

Έτσι, βασιζόμενοι στα εκάστοτε αποτελέσματα μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση συγκεκριμένων νόσων, διαταραχών που σχετίζονται με τη διατροφή, τραυματισμών κατά την άσκηση, και πολλών άλλων καταστάσεων που ελέγχονται από τα αναλυθέντα γονίδια, παρεμβαίνοντας από νωρίς στη διατροφή αλλά και τον συνολικό τρόπο ζωής του ατόμου. Για παράδειγμα, αν βρεθεί ότι κάποιο άτομο έχει προδιάθεση για διαβήτη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των υδατανθράκων που θα καταναλώνει, καθώς επίσης και στην καθημερινή φυσική του δραστηριότητα. Αντίστοιχα, εάν κάποιος αθλητής έχει «ευαισθησία» σε μυϊκούς τραυματισμούς, θα πρέπει να προσαρμόσει το προπονητικό του πρόγραμμα ώστε να μειώσει την πιθανότητα αυτή και να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του.

Άλλη μία πληροφορία που μπορεί να μας δώσει μια τέτοιου είδους ανάλυση είναι η ατομική έμφυτη κλίση προς συγκεκριμένα αθλήματα. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο είναι γενετικά ευνοημένο ώστε να αποδίδει καλύτερα σε αθλήματα αντοχής, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το γνωρίζει από μικρή ηλικία, ώστε να προπονηθεί εξ αρχής στο άθλημα το οποίο έχει «κλίση». Έτσι, η πιθανότητα να εξελιχθεί προπονητικά και να φτάσει στη μέγιστη δυνατή αθλητική απόδοση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και η προπόνηση θα είναι περισσότερο στοχευμένη και βασισμένη στις ατομικές του ανάγκες.

Παρακολουθήστε το σχετικό αναλυτικό βίντεο, ώστε να μάθετε πληροφορίες σχετικά με τα τεστ Διατροφογενετικής αλλά και να λύσετε τις απορίες σας.

DSC_0008

Τα τεστ Διατροφογενετικής αποτελούν ένα σύγχρονο, ισχυρό εργαλείο εξατομίκευσης. Μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη και την έγκαιρη τροποποίηση της διατροφής και του τρόπου ζωής μας, ώστε να πετύχουμε τη «βέλτιστη» εκδοχή του εαυτού μας. Απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά δεδομένου του προληπτικού τους χαρακτήρα, η αξία τους αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία του εξεταζόμενου ατόμου. Με άλλα λόγια, όσο νωρίτερα καθορίσουμε τις ατομικές μας προδιαθέσεις και ανάγκες, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να δράσουμε, ώστε να προλάβουμε δυσμενείς για την υγεία μας καταστάσεις. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα τεστ Διατροφογενετικής ΔΕΝ είναι τεστ αλλεργίας ή δυσανεξίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποδείξουν τον αποκλεισμό τροφίμων από το διαιτολόγιό μας με σκοπό τη διαχείριση βάρους. Πρόκειται για γενετικά τεστ που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Η χρήση και διαγνωστική τους αξία αναμένεται να αυξηθεί και να επεκταθεί στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας κατά τα επόμενα έτη. Άλλωστε, οι εξατομικευμένες παρεμβάσεις αποτελούν αντικείμενο εντατικής έρευνας για την επιστημονική κοινότητα, μιας και μπορούν εν δυνάμει να εφαρμοστούν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης υγείας, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών χρόνιων ασθενειών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Στο κέντρο διατροφής nutrIDeal σας δίνεται η δυνατότητα να εξετάσετε το DNA σας με σκοπό την ανάλυση συγκεκριμένων γονιδίων σχετικών με τη διατροφή, το μεταβολισμό και τη σωματική άσκηση, επιλέγοντας εσείς την κατηγορία που σας ενδιαφέρει περισσότερο να διερευνήσετε.

Τα τεστ Διατροφογενετικής γίνονται με δείγματα σιέλου, τα οποία λαμβάνονται στο χώρο μας με τη βοήθεια ενός βαμβακοφόρου στυλεού, μέσω μιας πολύ σύντομης, μη επεμβατικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια, αποστέλλονται προς επεξεργασία στα συνεργαζόμενα εργαστήρια, και τα αποτελέσματα παρατίθενται ως ένα πλήρες, εξειδικευμένο αρχείο, στο οποίο εξηγούνται όλα τα ευρήματα που σχετίζονται με τα αναλυθέντα γονίδια. Εμείς, σας παρέχουμε την αναλυτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων σας, προσαρμόζοντας σε αυτά όλες τις διατροφικές παρεμβάσεις και αλλαγές του τρόπου ζωής που η εξέτασή σας θα υποδείξει, με απώτερο σκοπό την επίτευξη της ατομικής βέλτιστης υγείας.

ANNA KWN 28

ΤΕΣΤ ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

DNA τεστ Διατροφής: Πρόκειται για γονιδιακό έλεγχο κατά τον οποίο διερευνάται το γενετικό προφίλ του ατόμου ως προς τη διαχείριση του σωματικού βάρους, το μεταβολισμό των διαφόρων συστατικών της τροφής και την καρδιομεταβολική υγεία. Τα γονίδια που ελέγχονται σχετίζονται με:

 • Το σωματικό βάρος και την υγεία
 • Το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών της διατροφής
 • Την ικανότητα αποτοξίνωσης και τις ατομικές αντιοξειδωτικές ανάγκες
 • Την κατανάλωση σνακ και την προτίμηση στις γλυκές γεύσεις
 • Τη ρύθμιση του Κιρκάδιου ρυθμού
 • Την ατομική ιδανική αναλογία Ω3/Ω6 λιπαρών οξέων
 • Την ατομική προτεινόμενη κατανάλωση μονοακόρεστων και κορεσμένων και trans λιπαρών
 • Διάφορες τροφικές ευαισθησίες (λακτόζη, γλουτένη, καφεΐνη, αλάτι, αλκοόλ)

Το DNA τεστ Διατροφής απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών (είτε χρειάζονται ρύθμιση σωματικού βάρους είτε όχι), σε αθλητές ή ασκούμενους, καθώς επίσης και σε παιδιά άνω των τριών ετών. Στοχεύει στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών δυσλειτουργιών που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και τη συνολική υγεία. Στόχος είναι η ερμηνεία και εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο διατροφής. Επιπλέον, το DNA τεστ Διατροφής μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε αλλαγές στον συνολικό τρόπο ζωής του ατόμου που μπορεί να είναι καθοριστικές προς την κατεύθυνση της βέλτιστης ατομικής υγείας και φυσικής κατάστασης.

DNA τεστ “Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία”: Πρόκειται για γονιδιακό έλεγχο κατά τον οποίο διερευνάται το γενετικό προφίλ του ατόμου ως προς το μεταβολισμό των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων της διατροφής. Με απλά λόγια, μέσω του συγκεκριμένου DNA τεστ μπορούμε να ελέγξουμε με ποιον τρόπο το γενετικό μας προφίλ επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός μας απορροφά και επεξεργάζεται τις διάφορες βιταμίνες. Ως εκ τούτου είναι δυνατόν να προβλέψουμε την πιθανή επίπτωση που μπορεί να έχουν τα γονίδιά μας στα επίπεδα διαφόρων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα γονίδια που ελέγχονται σχετίζονται με:

 • Το μεταβολισμό και τις ατομικές ανάγκες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, Φολικό οξύ)
 • Το μεταβολισμό και τις ατομικές ανάγκες στις βιταμίνες A, C, D, E.
 • Το μεταβολισμό και τις ατομικές ανάγκες σε Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο.
 • Την προδιάθεση για υπερφόρτωση σιδήρου

Το DNA τεστ “Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία” απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών (είτε χρειάζονται ρύθμιση σωματικού βάρους είτε όχι), σε αθλητές ή ασκούμενους, καθώς επίσης και σε παιδιά άνω των τριών ετών. Στοχεύει στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών δυσλειτουργιών που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και τη συνολική υγεία. Στόχος είναι η ερμηνεία και εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο διατροφής ή/και χορήγησης συμπληρωμάτων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, το DNA τεστ “Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία” μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε αλλαγές στον συνολικό τρόπο ζωής του ατόμου που μπορεί να είναι καθοριστικές προς την κατεύθυνση της βέλτιστης ατομικής υγείας και φυσικής κατάστασης.

Διατροφογενετική Ανάλυση 3 σε 1: Πρόκειται για έναν πλήρη γονιδιακό έλεγχο, ο οποίος μας δίνει πληροφορίες για μια μεγάλη γκάμα γονιδίων που συμμετέχουν σε 3 διαφορετικές κατηγορίες λειτουργιών του σώματος:

1. Τη διαχείριση του σωματικού βάρους, το μεταβολισμό των διαφόρων συστατικών της τροφής και την καρδιομεταβολική υγεία. Τα γονίδια που ελέγχονται σχετίζονται με:

 • Το σωματικό βάρος και την υγεία
 • Το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών της διατροφής
 • Την ικανότητα αποτοξίνωσης και τις ατομικές αντιοξειδωτικές ανάγκες
 • Την κατανάλωση σνακ και την προτίμηση στις γλυκές γεύσεις
 • Τη ρύθμιση του Κιρκάδιου ρυθμού
 • Την ατομική ιδανική αναλογία Ω3/Ω6 λιπαρών οξέων
 • Την ατομική προτεινόμενη κατανάλωση μονοακόρεστων και κορεσμένων και trans λιπαρών
 • Διάφορες τροφικές ευαισθησίες (λακτόζη, γλουτένη, καφεΐνη, αλάτι, αλκοόλ)

2. Το μεταβολισμό των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Τα γονίδια που ελέγχονται σχετίζονται με:

 • Το μεταβολισμό και τις ατομικές ανάγκες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, Φολικό οξύ)
 • Το μεταβολισμό και τις ατομικές ανάγκες στις βιταμίνες A, C, D, E.
 • Το μεταβολισμό και τις ατομικές ανάγκες σε Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο.
 • Την προδιάθεση για υπερφόρτωση σιδήρου

3. Το ατομικό αθλητικό προφίλ. Τα γονίδια που ελέγχονται σχετίζονται με:

 • Τις επιδόσεις αντοχής
 • Τη καρδιοαναπνευστική αντοχή
 • Τη μυϊκή δύναμη
 • Τις υψηλές επιδόσεις μυϊκής δύναμης
 • Την αερόβια ικανότητα (γνωστή και ως VO2Max)
 • Tην ανάπτυξη μυϊκής μάζας
 • Το κίνητρο για άσκηση
 • Την προδιάθεσή για τραυματισμούς και την αποκατάσταση μετά την άσκηση

Το τεστ Διατροφογενετικής 3 σε 1 απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών (είτε χρειάζονται ρύθμιση σωματικού βάρους είτε όχι), σε αθλητές ή ασκούμενους, καθώς επίσης και σε παιδιά άνω των τριών ετών. Στοχεύει στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών δυσλειτουργιών που σχετίζονται με τη διατροφή, την άσκηση αλλά και τη συνολική υγεία. Στόχος είναι η ερμηνεία και εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, η πλήρης Διατροφογενετική ανάλυση μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε αλλαγές στον συνολικό τρόπο ζωής του ατόμου που μπορεί να είναι καθοριστικές προς την κατεύθυνση της βέλτιστης ατομικής υγείας και φυσικής κατάστασης.

ΜΕΓΕΘΟΣ Α- Α+