Διατροφή για Αύξηση Βάρους

Τι περιλαμβάνει;

Αν και οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ως το άτομο που ασχολείται με την απώλεια βάρους, αρκετοί είναι και εκείνοι που θέλουν να πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ένα σωματικό βάρος που βρίσκεται χαμηλότερα ακόμη και από τα κατώτατα φυσιολογικά όρια μπορεί να αποτελέσει αιτία για αρκετά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα εάν η μείωση του σωματικού βάρους έχει προκύψει ως αποτέλεσμα μη επαρκούς πρόσληψης τροφής ή ως απόρροια κάποιας νόσου. Βέβαια, ένα χαμηλό σωματικό βάρος δεν σημαίνει απαραίτητα και την ύπαρξη κάποιου παθολογικού προβλήματος. Αρκετοί άνθρωποι λόγω των γονιδίων τους έχουν χαμηλά επίπεδα λίπους αλλά και μυϊκής μάζας. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να φροντίσουμε για την επαρκή θρέψη των ελλιποβαρών ατόμων ώστε να διατηρούν ένα φυσιολογικό ποσοστό λίπους και συνολικού σωματικού βάρους, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του δικού τους σωματότυπου.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΣΟΥ 

Εάν σε απασχολεί το σωματικό σου βάρος και επιθυμείς να το αυξήσεις με τρόπο υγιή και χωρίς να ταλαιπωρήσεις το σώμα σου τότε μπορείς να απευθυνθείς σε εμάς. Μαζί θα βρούμε την κατάλληλη διατροφή για αύξηση βάρους, προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες. 

Αν θεωρείς πως οι διατροφικές σου συνήθειες σε εμποδίζουν από το να έχεις ένα υγιές σωματικό βάρος, μια συνάντηση μαζί μας μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά! Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να μοιάζει εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και σαφώς ιδιαίτερη προσοχή ώστε το προτεινόμενο διαιτολόγιο για αύξηση βάρους να είναι εφαρμόσιμο στην καθημερινότητα του ατόμου. Επιπλέον, η αύξηση των θερμίδων θα πρέπει να γίνεται σταδιακά ώστε ο οργανισμός να προσαρμοστεί ομαλά και να μην υπάρχουν δυσάρεστα συμπτώματα έπειτα από την κατανάλωση των γευμάτων. 

Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμη θέματα που σε απασχολούν σχετικά με το βάρος και την υγεία σου, μπορούμε να συζητήσουμε μαζί. Εμείς θα σε βοηθήσουμε όχι μόνο να τα επιλύσεις αλλά και να πετύχεις το στόχο που εσύ έχεις θέσει για το βάρος και τη βελτίωση της υγείας και του σώματός σου! 

Βασικά Βήματα για την αύξηση βάρους

  1. Αρχικά, γίνεται λήψη του αναλυτικού σου ιατρικού και διαιτολογικού ιστορικού. 
  2. Ακολουθεί μια εκτενής προσωπική συνέντευξη που αφορά στις συνήθειες, στην ψυχολογία και τον συνολικό τρόπο ζωής σου. 
  3. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται εξειδικευμένες μετρήσεις που διεξάγονται στο χώρο μας και είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό του εκάστοτε προγράμματος διατροφής. 
  4. Σχεδιάζουμε το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για αύξηση βάρους, για εσένα. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τα παραπάνω βήματα, επεξεργάζονται και λαμβάνονται υπόψη στο σύνολό τους. 
  5. Γίνονται διατροφικές παρεμβάσεις βάσει των στόχων σου. Κάθε φορά μπορεί να μεταβάλλονται και να προσαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδό σου και τους νέους στόχους που θα θέτουμε μαζί έπειτα από κάθε συνεδρία μας.  

Είμαι ελλιποβαρής. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μου;

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει ή/και ακούσει πολλές πληροφορίες σχετικά με το σωματικό βάρος και ιδιαίτερα το σωματικό λίπος. Ενώ το μείζον πρόβλημα της εποχής είναι η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία, αρκετοί άνθρωποι, όντας ελλιποβαρείς, προσπαθούν να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος. Είναι όμως 

 όλες οι περιπτώσεις ελλιποβαρών ανθρώπων ίδιες; Πότε το χαμηλό σωματικό βάρος/λίπος παύει να είναι ένα απλό θέμα «αισθητικής» και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας; Τελικά χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι με χαμηλό σωματικό βάρος να προσπαθήσουν να το αυξήσουν; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ακολουθήσω διατροφή για αύξηση βάρους; 

Αρχικά να τονίσουμε ότι ένας άνθρωπος με χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να είναι απόλυτα υγιής. Μιας και κάθε άνθρωπος έχει μοναδικό DNA, είναι λογικό το σωματικό βάρος κάποιων ατόμων να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, εφ’ όρου ζωής. Και σίγουρα αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση της υγείας του ή η διατροφή του είναι κακή. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις διαβαθμίσεις που αφορούν στο σωματικό βάρος και με ποιον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε εάν ένα άτομο είναι ελλιποβαρές. 

Διαβαθμίσεις Σωματικού Βάρους: Πώς θα γνωρίζω ότι είμαι ελλιποβαρής;

Συνήθως, ως εργαλείο αξιολόγησης του σωματικού βάρους χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή BMI, δηλαδή «Body Mass Index» στα Αγγλικά). Ο συγκεκριμένος δείκτης δεν είναι κάτι άλλο από το πηλίκο του σωματικού μας βάρους διά το ύψος μας, υψωμένο στο τετράγωνο. Η τιμή που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να διαπιστώσουμε εάν το εξεταζόμενο άτομο είναι ελλιποβαρές, εάν έχει φυσιολογικό βάρος, εάν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.  

Πιο συγκεκριμένα, τιμές ΔΜΣ που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 29,9 υποδηλώνουν ότι το άτομο είναι υπέρβαρο, τιμές 30 έως 34,9 υποδηλώνουν παχυσαρκία Α’ βαθμού, τιμές μεταξύ 35 και 39,9 παχυσαρκία Β’ βαθμού, ενώ τιμές που ξεπερνούν το 40 υποδηλώνουν παχυσαρκία Γ’ βαθμού (νοσογόνος παχυσαρκία). Τιμές μεταξύ 18,5 και 24,9 αντιστοιχούν σε φυσιολογικά σωματικά βάρη, ενώ τιμές μικρότερες από 18,5 αντιστοιχούν σε ελλιποβαρή άτομα. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις υποομάδες των τιμών του ΔΜΣ και τι ακριβώς περιγράφει για το βάρος μας η καθεμία από αυτές: 

deiktis mazas swmatos 500x500 1

Αύξηση Σωματικού Βάρους ή Αύξηση Μυϊκής Μάζας; Τελικά τι χρειάζομαι & πώς τα διαχωρίζω;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΔΜΣ δεν είναι το μοναδικό εργαλείο αξιολόγησης του σωματικού βάρους. Ο εν λόγω δείκτης δεν εμπεριέχει καθόλου την έννοια της σύστασης του σώματος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ακόμη και αν κάποιος έχει ΔΜΣ μικρότερο από 18,5 δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν έχει χαμηλά επίπεδα μυϊκής μάζας, λίπους ή συνδυασμό αυτών. Με πιο απλά λόγια, ένας χαμηλός ΔΜΣ μπορεί να οφείλεται κυρίως σε μειωμένη μυϊκή μάζα και όχι απαραίτητα σε χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους. 

Αυτό είναι κάτι που συναντάμε όλο και συχνότερα ως Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι και είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η μη ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αλλά και άλλους παράγοντες, οδηγούν σε μείωση της μυϊκής μάζας και κατ’επέκταση σε μείωση του βασικού μεταβολισμού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες τα επίπεδα σωματικού λίπους είναι φυσιολογικά ή και αυξημένα, ενώ το σωματικό βάρος είναι χαμηλό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει περισσότερο να εστιάσουμε στην αύξηση μυϊκής μάζας μέσω ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής και άσκησης. Η ανάλυση σύστασης σώματος (link) μπορεί να μας δείξει με ακρίβεια την αναλογία όλων των «συστατικών» του σώματος, ώστε να διερευνήσουμε το αποτέλεσμα του ΔΜΣ. 

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας σε υγιή επίπεδα είναι ύψιστης σημασίας για την διασφάλιση τόσο της μυοσκελετικής όσο και της μεταβολικής υγείας. Η επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σωματικού λίπους είναι επίσης πολύ σημαντική. Το αυξημένο σωματικό λίπος έχει συσχετιστεί με διάφορα νοσήματα (π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, μεταβολικό σύνδρομο κ.α.). Αντίστοιχα, το υπερβολικά χαμηλό σωματικό λίπος μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, ιδίως στις γυναίκες, προκαλώντας ορμονικές ανισορροπίες, διαταραχές της έμμηνου ρύσεως κ.α.  

Το Πιο Συχνά Λάθη στη Διατροφή για Αύξηση Βάρους & Αύξηση Μυϊκής Μάζας  

Κάθε πρόγραμμα διατροφής αύξησης βάρους ή/και μυϊκής μάζας είναι μοναδικό και είναι κατάλληλο και ασφαλές να ακολουθηθεί μόνο από το άτομο για το οποίο σχεδιάστηκε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί! Πολύ συχνά άνθρωποι που επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους – και ιδιαίτερα νεαρά άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα – ακολουθούν ανακριβείς διατροφικές οδηγίες από άλλα άτομα ή το διαδίκτυο. Έτσι, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Δεδομένου, λοιπόν, ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, στο NutrIDeal φροντίζουμε για εσένα. Φροντίζουμε το εκάστοτε πρόγραμμα διατροφής να ανταποκρίνεται στις ατομικές σου διατροφικές ανάγκες. Λαμβάνουμε υπόψη το καθημερινό σου πρόγραμμα, τις δραστηριότητες, τις προσωπικές προτιμήσεις και τους στόχους σου. 

Επίσης, πολύ συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για διατροφικά πρότυπα που προτείνουν διάσημα πρόσωπα, αθλητές κ.α. που υπόσχονται θεαματικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος. Έτσι, λόγω του καταιγισμού πληροφοριών που υπάρχει στο διαδίκτυο, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε τέτοιου είδους διατροφικά πρότυπα, ακόμη και σε ακατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, θεωρώντας πως θα αλλάξουν το σώμα τους γρήγορα και με μεγάλη ευκολία. Ωστόσο, τέτοιου είδους μη επιστημονικά τεκμηριωμένες τακτικές, όχι μόνο δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, αλλά μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου που τις εφαρμόζει. Ιδιαίτερα όταν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Ακόμη και αν κάποιο άτομο χρειάζεται να αυξήσει το σωματικό του λίπος, αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο και εξατομικευμένο τρόπο, εστιάζοντας πρωτίστως στην διατροφική εκπαίδευση. Ιδιαίτερα εάν συνυπάρχει κάποια διατροφική διαταραχή ή νόσος που συνοδεύεται από δυσθρεψία. Τέλος, πολύ σημαντική παράμετρος είναι και η σχέση του ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό και την εικόνα του σώματός του, η σχέση του με την τροφή και η συνολική του ψυχολογία. 

Συχνές Ερωτήσεις για τη Διατροφή για Αύξηση Βάρους ή/και Αύξηση Μυϊκής Μάζας

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις όπου το μειωμένο σωματικό βάρος συνοδεύεται από κάποια παθολογία (π.χ. γαστρεντερικά προβλήματα, νεοπλασματικές ασθένειες, αυτοανοσία, διατροφικές διαταραχές κ.α.) η διατροφική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται απότομη απώλεια βάρους θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο υποσιτισμού, διατροφικών ελλείψεων, ορμονικών διαταραχών κλπ 

«Ποιο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να πετύχω τον τελικό στόχο βάρους που έχω θέσει;». Πρόκειται για ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σχεδόν καθημερινά ως Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, είτε αφορά σε απώλεια/αύξηση βάρους, είτε σε αλλαγή της σύστασης του σώματος! Η αύξηση του σωματικού βάρους σίγουρα απαιτεί χρόνο και υπομονή. Όσο παράδοξο και αν μοιάζει, είναι ίσως πιο χρονοβόρο και από την απώλεια βάρους! 

Ωστόσο, ο χρονικός ορίζοντας επίτευξης ενός στόχου βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι: η δέσμευση και η συνέπεια του εκάστοτε ατόμου, το DNA, η συνολική υγεία, ο τρόπος ζωής αλλά και το κατά πόσο ο στόχος είναι ρεαλιστικός. Για παράδειγμα, μια ακραία αύξηση της μυϊκής μάζας, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του σωματικού λίπους είναι σχεδόν ανέφικτη για τους περισσότερους οργανισμούς. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό αλλά και να θέτεις πάντα ρεαλιστικούς στόχους! 

Να θυμάσαι ότι η επίτευξη του τελικού στόχου βάρους είναι μια διαδικασία που θα σου μάθει πολλά για το σώμα σου και τη θρέψη του! Είναι μια πορεία που θα έχει «σκαμπανεβάσματα» μιας και το σώμα μας λειτουργεί με τρόπο πολύπλοκο και μοναδικό! Το σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας θα μάθεις πολλά πράγματα για το σώμα σου, τη σύστασή του αλλά και τη θρέψη του, ώστε να παραμείνεις υγιής! 

Τα συμπληρώματα διατροφής – όχι μόνο πρωτεΐνης, αλλά και διάφορα άλλα – είναι ευρέως διαδεδομένα, ιδιαίτερα σε ασκούμενα άτομα/αθλητές που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Αρκετοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να πετύχουν γρήγορη αύξηση μυϊκής μάζας, προμηθεύονται και καταναλώνουν (συνήθως χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή διαιτολόγου) συμπληρώματα πρωτεΐνης, λιποδιαλύτες, εργογόνα βοηθήματα κ.α. Τέτοιου είδους σκευάσματα κυκλοφορούν -δυστυχώς- ευρέως στη αγορά. Τα περισσότερα «υπόσχονται» θεαματικά αποτελέσματα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα (στις περισσότερες περιπτώσεις) αλλά μπορεί να έχουν και σοβαρές παρενέργειες, επηρεάζοντας σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. 

Τα γνωστά σε όλους συμπληρώματα πρωτεΐνης κυκλοφορούν πλέον ευρέως σε πολλές μορφές (σκόνη, μπάρες, κρέμες, σοκολάτες κ.α.). Σε ποιο βαθμό όμως είναι απαραίτητα για να αυξήσει κανείς το βάρος ή/και τη μυϊκή του μάζα; Η αλήθεια είναι ότι ένα διατροφικό συμπλήρωμα είναι απαραίτητο μόνο εφόσον δεν μπορούμε να καλύψουμε μέσω της διατροφής το αντίστοιχο θρεπτικό συστατικό. Έτσι, αν κάποιος δεν μπορεί να προσλάβει μέσω της διατροφής τα απαραίτητα για την μυϊκή του ανάπτυξη γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης θα είχε νόημα να χρησιμοποιηθεί. Για έναν υγιή ενήλικα που δεν ακολουθεί κάποιο ιδιαίτερο διατροφικό πρότυπο (π.χ. vegan) η κάλυψη των ημερήσιων πρωτεϊνικών αναγκών μέσω της τροφής είναι απόλυτα εφικτή. Ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές η χρήση συμπληρωμάτων δεν κρίνεται απαραίτητη εάν ακολουθούν ένα καλά σχεδιασμένο, εξατομικευμένο πλάνο διατροφής. 

Ωστόσο, σε περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σίτισης, είναι υποσιτισμένοι ή παρουσιάζουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, η χρήση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.  

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η αύξηση βάρους είναι ένας πολύ γενικός όρος και πάντα χρειάζεται διερεύνηση και εξατομίκευση. Ένας εκπαιδευμένος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί να εκτιμήσει την διατροφική σας κατάσταση και να σας κατευθύνει σεβόμενος την υγεία και τους προσωπικούς σας στόχους.