/  Άρθρα   /  Οι Ιδιότητες των Κάσιους
ιδιότητες των κάσιους

Οι Ιδιότητες των Κάσιους

Το κάσιους (Anacardium occidentale – Ανακάρδιον το δυτικόν) είναι ένα τροπικό αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τη Βραζιλία, ενώ πλέον καλλιεργείται και σε διάφορες περιοχές με θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Παράγει το σπόρο κάσιους – με χαρακτηριστικό σχήμα “νεφρού” – καθώς επίσης και έναν ιδιαίτερο καρπό που μοιάζει με μήλο. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις ιδιότητες των κάσιους, πρώτα όμως θα δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες.

Ενώ αναφερόμαστε σε αυτό ως “καρπό”, λόγω του ότι η διατροφική του αξία προσομοιάζει με αυτή των καρπών, στην πραγματικότητα πρόκειται για τον σπόρο του δέντρου. Το κάσιους, λοιπόν, είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο το οποίο καταναλώνεται συχνά ως σνακ, ενώ χρησιμοποιείται και σε διάφορες συνταγές αυτούσιο ή μεταποιημένο σε άλλες μορφές (π.χ. τυρί, “γάλα” ή βούτυρο κάσιους). Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και μπορεί εύκολα να προστεθεί με διάφορους τρόπους σε αλμυρές και γλυκιές παρασκευές, δίνοντας γεύση και προσφέροντάς μας ταυτόχρονα τα πολλαπλά του οφέλη. Οι γνωστές ιδιότητες του κάσιους είναι αρκετές και πολλές από αυτές σχετίζονται με τη συνολική βελτίωση της υγείας μας αλλά και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.


Ποια είναι η διατροφική αξία του κάσιους

 

28 γρ. κάσιους αποδίδουν περίπου 160 kcal, ενέργεια η οποία προέρχεται κυρίως από πολυακόραεστα λιπαρά οξέα, τα γνωστά σε όλους μας “καλά” λιπαρά! Στην ποσότητα αυτή περιέχονται περίπου 12 γρ. Λίπους, 5 γρ. Πρωτεΐνης, 12 γρ. Υδατανθράκων και 1 γρ. Φυτικών ινών. Το κάσιους είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε χαλκό. Η προαναφερόμενη ποσότητα (28 γρ.) καλύπτει περίπου το 67% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης χαλκού, και το 20% της αντίστοιχης ποσότητας Μαγνησίου και Μαγγανίου. Επιπλέον, περιέχει πληθώρα άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ψευδάργυρο, φώσφορο, σίδηρο, σελήνιο, καθώς επίσης και βιταμίνη Β1 (ή θειαμίνη) Β6, και Κ.

 

Ιδιότητες κάσιους που είναι ευεργετικές για την υγεία μας

 

  • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη (περίπου ίδια με αυτή ενός ισοδύναμου κρέατος στα 28 γρ.) και σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού. Με πιο απλά λόγια, η κατανάλωση κάσιους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους ή/και τη διατήρησή του σε φυσιολογικά υγιή επίπεδα, μέσω του ελέγχου της όρεξης και του κορεσμού. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν πως έπειτα από την κατανάλωση ωμών κάσιους οι θερμίδες που απορροφώνται και αποδίδονται στον οργανισμό μας αντιστοιχούν στο 84% της συνολικής θερμιδικής αξίας της εκάστοτε ποσότητας. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι μέρος των περιεχόμενων λιπαρών “παγιδεύεται” στο κυτταρικό τοίχωμα με αποτέλεσμα να μην απορροφάται από το πεπτικό μας σύστημα. Το ποσοστό απορρόφησης της περιεχόμενης ενέργειας αυξάνεται όταν τα κάσιους καταναλώνονται σε διαφορετική μορφή, π.χ. ψημένα, αλεσμένα ή σε μορφή βουτύρου.

 

  • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε χαλκό συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρά μας, στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

  • Μια ακόμη από τις πιο σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες του κάσιους είναι η ενίσχυση της υγείας των οστών, μιας και αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου και μαγγανίου.

 

  • Επιπλέον, αποτελεί ένα τρόφιμο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή. Μάλιστα, έχει δειχθεί πως τα ψημένα κάσιους έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα συγκριτικά με τα ωμά.

 

  • Η κατανάλωση κάσιους φαίνεται πως προλαμβάνει αποτελεσματικά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ. Μάλιστα, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη φάνηκε πως η κατανάλωση κάσιους από άτομα που έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ οδήγησε σε μείωση του λόγου “κακής” προς “καλή” χοληστερόλη (LDL/HDL ratio). Ο μειωμένος λόγος LDL/HDL είναι ένδειξη βελτιωμένης καρδιαγγειακής υγείας.

 

  • Ως τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε σάκχαρα, το κάσιους μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από διαβητικούς ασθενείς. Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι η κατανάλωση κάσιους από διαβητικούς ασθενείς (με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ) οδήγησε στην έκκριση χαμηλότερων επιπέδων ινσουλίνης, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν κατανάλωναν κάσιους. Τα χαμηλότερα επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς αποτελούν ένδειξη καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα κάσιους, μπορείτε να ρωτήσετε τη διαιτολόγο – διατροφολόγο σας!

 

Ιδιότητες κάσιους που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κατά την αγορά/κατανάλωσή τους

 

Το κάσιους είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ θρεπτικό και ευεργετικό για την υγεία μας τρόφιμο. Ωστόσο, η κατανάλωσή του χρειάζεται λίγη προσοχή σε ό,τι αφορά την ποσότητα, την ποιότητα και την επεξεργασία του προϊόντος που επιλέγουμε. Κυρίως όταν προσπαθείτε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή για απώλεια βάρους.

Ιδιαίτερα τα ψημένα κάσιους που πωλούνται στην αγορά, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πλούσια σε αλάτι και πρόσθετα λίπη. Οι διάφορες τέτοιου είδους προσθήκες υποβαθμίζουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και το θερμιδικό του φορτίο. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να τα προμηθευόμαστε στην πρωτογενή τους μορφή, ώστε να απολαμβάνουμε τη μέγιστη θρεπτική τους αξία.

Επιπλέον, το κάσιους, ως φυτική τροφή, χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ. Πρόκειται για μια ουσία που αποτελεί τη βασική μορφή αποθήκευσης φωσφόρου στους σπόρους των φυτών. Η παρουσία του φυτικού οξέος εμποδίζει σε έναν βαθμό την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων που περιέχονται στα κάσιους. Για να μειώσουμε την περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ και να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφηση των περιεχόμενων βιταμινών και μετάλλων, μπορούμε να μουλιάσουμε τα κάσιους σε νερό για μερικές ώρες, όπου αυτό είναι εφικτό (π.χ. για να παρασκευάσουμε κρέμες, ροφήματα, σάλτσες κ.λ.π.).

Τέλος, το κάσιους είναι ένα τρόφιμο που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους οργανισμούς. Ιδιαίτερα προσεκτικά θα πρέπει να είναι τα άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλους καρπούς δέντρων (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.), καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση και στο κάσιους.